sâmbătă, 7 mai 2016

Psihoterapie pentru adolescenti

Psihoterapia centrata pe adolescenti reprezinta o forma de comunicare dintre un psiholog sau psihiatru cu un adolescent, ce are la baza mai multe tehnici. In general, psihoterapia este ceruta de catre parinti in urma unor schimbari negative ale comportamentului unui adolescent. Acest tip de comunicare reprezinta mai mult un ajutor pentru intelegerea actiunilor copilul, iar mai apoi, o modalitate prin care acesta poate trece peste blocajele emotionale.

De ce psihoterapia?

In lumea in care traim, mersul la psiholog sau la psihoterapeut este privit cu scepticism, iar adesea oamenii care apeleaza la aceste servicii sunt indepartati sau respinsi. Trebuie sa intelegem ca mintea umana este responsabila pentru toate actiunile noastre, de care suntem mai mult sau mai putin constienti. Mare parte dintre parinti pun comportamentul mai vulcanic si agresiv al copilului pe seama varstei si spera ce va trece odata cu timpul. Specialistii in domeniu ne contrazic si sustin ca un astfel de comportament neremediat la timp lasa urme pe viata. Cu toate ca o buna parte dintre adolescenti trec de aceasta perioada fara probleme, exista si exceptii.
In primul rand, psihoterapia intelege comportamentul adolescentului, iar mai apoi specialistul in domeniu pune diagnosticul. Este posibil ca adolescentul sa nu aiba nevoie de consiliere, asa cum este posibil ca aceasta sa fie indispensabila.

Cand trebuie sa apelam la un doctor?


In general, este recomandat sa mergem la psihoterapeut fara sa existe vreun simptom. Exista multe cazuri in care mintea umana, in special a unui copil, nu este constienta de anumite fapte sau pur si simplu incearca sa le ascunda. Insa atunci cand apar semnele, trebuie sa consultam de urgenta un specialist in domeniu. Cele mai frecvente simptome la un adolescent pot fi: un somn tulburat de cosmaruri sau o necesitate mai mare de a dormi, frica declarata a copiilor de a nu esua scolar, agresivitate, amenintare etc. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu