marți, 2 august 2016

Un city break la Istanbul iti va incarca bateriile

După 1990 aproape că nu e român care să nu fi călătorit în Turcia sau măcar să nu fi cunoscut pe cineva apropiat care a făcut asta.
Mirajul de la poarta Orientului s-a păstrat şi s-a rafinat.
Bosforul, Marea Marmara, poveştile de serai, bazarul, toate astea au alimentat imaginaţia de sute de ani.

Un City Break poate începe cu o croazieră pe Bosfor, priej de panoramare a acestui oraş unic în lume prin plasarea sa pe două continente.
Apoi, de pe mare pe uscat, spre palate, precum Topkapî, de colindat prin sălile încărcate în detalii de mare rafinament. De fiecare dată Haremul este un punct de atracţie. Dar şi marea sală de tezaur sfânt, dedicată relicvelor Profetului.

Influenţele occidentale se văd în palatul Dolmabahçe, construit în secolul al XIX-lea.
O vizită la Edikule reaminteşte istoria zbuciumată a ţărilor româneşti supuse sultanului şi presărată cu maziliri şi tragedii aici în Istanbul.
City Break poate fi şi pentru salba de moschei, de la Moscheea Alabstră, admirabilă prin interiorul exclusiv albastru, dat de plăcuţele de faianţă, cu şase minarete, motiv pentru care, se spune, celei de la Mecca i s-a adăugat ulterior încă unul, până la Moscheea Rűstem Paşa, un simbol de perfecţiune, acoperită şi la interior şi la exteror, de plăcuţe de faianţă în principalele culori.

Desigur că Istanbul este asociat cu Bizanţul şi cu simbolistica sferei creştine, cel puţin prin marea catedrală (care a fost) Sfânta Sofia.

 A intra într-un bazar este nu doar un act de negoţ ci şi unul artistic sau social. Acolo se întâlneşte o lume întreagă, bogat reprezentată în tipologii. Mărfuri aduse de cine ştie unde, bogăţii care-ţi fură atenţia. Pe lângă Marele Bazar este şi unul al mirodeniilor.

Istanbul este, de asemenea, un oraş foarte modern şi totodată racordat la cultura Occidentală, la arta contemporană. Este plin de galerii de artă şi instituţii de cultură. Are şi un muzeu bazat pe scrierea lui Orhan Pamuk, scriitorul turc care a luat premul Nobel.


Un City Break la Istanbul este un bun prilej de a descoperi nu doar exotisme ci şi asemănări cu ceea ce se poate întâlni în România.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu